Sådan pifter du haven op med perlesten

På trods af den sparsommelige danske sommer, ynder vi danskere at bruge timevis i vores haver. Derfor er det også vigtigt, at haven er et dejligt sted at være og hvor der er plads til udfoldelse.

Det er de færreste, der har tid og fyldte pengepunge til at give haven en årlig make-over. Her finder du alligevel nogle nemme og relativt prisbillige råd til, hvordan du opgraderer haven.

Hvad er perlesten?

Har du gangarealer og stier i din have? Med perlesten kan du få haven til at ligne noget, der er taget direkte ud af en herregård – Uden at skulle betale for en. Hvis du er fra Jylland, så kender du måske perlesten som perlegrus. Der er nemlig tale om små sten, der typisk har en størrelse på 4 – 8 mm. Du kan få perlesten i andre størrelser, men dette er den mest gængse til havebrug.

Perlesten udvindes typisk fra grusgrave, hvorfor der kan forekomme stor adspredelse i stenenes farvenuancer. Perlesten fra grusgrave er ofte brunlige, sorte og hvide. Det bidrager dog blot med et flot spil i haven, der forstærkes, når solen kommer frem og fremhæver de varierende kulører. Et andet populært oprindelsessted for perlesten er fra bunden af en sø. Disse sten er typisk mere blå i farven.

Du kan altså vælge perlesten, der matcher farven på dit hus eller dine foretrukne planter i haven.

Sådan bruger du perlesten

Hvis du vil lave en sti af perlesten, er det vigtigt, at du fjerner lidt jord på området, hvor dine sten skal ligge. Det hjælper med at holde dem på plads og holder stenene, hvor de skal være. Således undgår du også små sten på græsset, som senere ender i din plæneklipper.

Perlesten er som sagt mest populære i havens gangarealer, men du kan også bruge de små sten i indkørslen, i dine bede eller i dine blomsterkrukker som pynt. Det skaber en sammenhængskraft i din have, der bidrager med ro. Disse kulørte natursten kan også erstatte fliser på terrassen, hvis du ønsker et mere sydlandsinspireret udeområde at spise eller grille på. Du kan også kombinere fliser med perlesten.

Vær desuden ikke bange for at bruge rigeligt med sten, så du undgår bare pletter så snart du går på din nylagte perlesti. Desuden kan perlesten sagtens håndtere de store mængder af regn, vi får i Danmark, uden at skylle væk og efterlade pletter eller huller i dit værk.

Vink farvel til ukrudt

Ukrudt er for de fleste mennesker en torn i øjet og en tidskrævende ting at holde nede. Perlesten er nemlig ikke kun til dekoration. De små sten tjener også et mere praktisk formål, nemlig at holde ukrudtet væk fra dine blomster og bede. Hvis du vil være helt sikker på ikke at se mere til rapsgræs, pileurt og natskygge, kan du med fordel placere en dug under stenene som ekstra beskyttelse.

Således sparer du tid fra ukrudtsfjerning, som du nu i stedet kan bruge på at nyde din flotte have.

Leave a Comment